Back to All Events

Film Screening ■ عرض فيلم

66625537_319073748997545_7588932471564009472_n.jpg
"استعادة" فيلم لكمال الجعفري

دخول مجاني

"Recollection" a film by Kamal Aljafari

Free entrance

Aljafari removed all protagonists from the original footage, leaving the people who appear in the margins and an empty setting formed by the town - once the Cultural and Trade Centre of Palestine which was changed beyond recognition in the course of the 1948 war. This innovative filmmaking technique turns lost memories into cinematic poetry.

Kamal Aljafari is an experimental Palestinian filmmaker born in Ramle in Palestine in 1972. He attended the Academy of Media Arts in Cologne and now lives in Berlin, Germany. He was the Benjamin White Whitney fellow at Harvard University through 2009. He taught filmmaking in New York، and in September 2011 he became a senior lecturer at Berlin. Kamal Aljafari’s filmography includes ‘Recollection’ (2015), ‘Port of Memory’ (2009) and ‘The Roof’ (2006).

يمحو الجعفري الشخصيات الرئيسية من اللقطات الأصلية، بينما يبقي على الشخصيات الهامشية ليغدو ما كان في السابق المركز التجاري والثقافي لفلسطين ساحة فارغة تغيرت معالمها بالكامل بعد حرب الـ ١٩٤٨. إن هذه التقنية المبتكرة لصناعة الأفلام تحول الذكريات المفقودة إلى شعر سينمائي.

كمال الجعفري هو مخرج فلسطيني ولد في الرملة في فلسطين سنة ١٩٧٢. درس في أكاديمية الفنون في مدينة كولونيا وهو يعيش حاليا في برلين. حصل سنة ٢٠٠٩على منحة زمالة لسنة في جامعة "هارفارد". كما عمل كأستاذ جامعي في مجال صناعة الأفلام في نيويورك، ثم انتقل في ٢٠١١ إلى برلين ليعمل كمحاضر جامعي. من أفلامه "استعادة" (٢٠١٥) و"ميناء الذاكرة" (٢٠٠٩)، والسطح (٢٠٠٦).